16 Mayıs 2011 Pazartesi

MANOLYA-MAGNOLİA

Büyük, mis kokulu, sarı-pembe-kırmızı- beyaz çiçekleri ve kalın yapraklarıyla bizleri büyüleyen bir ağaçtır manolya.Kışın yaprağını döken ve dökmeyen türlere sahiptir.Koklamaya kıyamadığımız en güzel ağaçlarımızdandır o...Narindir.Kokladığımızda hemen küser, kahverengileşir yaprakları.Bu yüzden bırakın, uzaktan gelsin kokusu.

Çok fazla hikayesi vardır manolyanın.Bu yüzden uğurlu çiçek denir ona.Bir rivayete göre Çin'de sadece imparatorun sahip olduğu bir ağaçmış.Sadece imparator takdirini göstermek için manolya kökü hediye edermiş eşine,dostuna.Diğer bir rivayete göre de manolya ağacı diken kişi kısa sürede aşkı bulurmuş.

Boğaz'da baharın gelişini haber verir manolya.


Her mevsim yeşil bir ağaçtır yani herdemyeşildir. Yaprakları derimsi,parlak ve serttir.Tüm güzelliğini Mayıs-Ağustos ayları arasında sergiler.

Nemli, besince zengin, derin, gevşek, iyi drenajlı toprakları sever.kirece karşı hassastır.

Güneşi oldukça çok sever.Fidanlar ilk yıllarda özenli bakım ister ve fidanlar 6- 10 yıllık olduğunda çiçek verir.Kökleri yüzeye yakındır. Çapalanmak istemezler.Sadece büyük baş hayvan gübresi severler.Bu yüzden toprağını havalandırırken köklerin zarar görmemesine dikkat edilmeli.Çok çiçek açtırmak isterseniz potasyumlu gül gübresi verebilirsiniz.



Çok fazla geliştiğinde her yerini budayabilirsiniz.Fakat her sene kestiğiniz dal beraberinde o sene açacak çiçekleri de götürür.

Sonbaharda olgunlaşan meyveleri vardır.Kozalak şeklinde ve tüylüdür.



Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz.

Fazla rüzgarı sevmez.Kestane toprağıyla normal toprağı karışımınından hoşlanır.Narin dalları kışın kar yağdığında zarar görür.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder