7 Mayıs 2011 Cumartesi

GÜL YETİŞTİRME TEKNİKLERİ

Aşkın simgesi olan gül bitkisini hem bahçelerde hem de evinizde yetiştirmek mümkün.

GÜL SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Güllerinizi saksı içinde satın alırsanız her mevsim dikebilirsiniz.Aldığınız fidanlarda aşının üzerinden çıkan en az  dört adet sağlıklı dal olmalı.Saksının içinde yabani ot olmamalı.Yaprakları canlı ve her hangi bir leke-hastalık bulunmaması gerekir.

NASIL YETİŞTİRİLİR?
Gölgeyi sevmez.Öğleden Önce veya öğleden sonra güneş alan yerler uygundur.Fazla sıcak ve soğuk havada bırakılması çiçek yapraklarına,meyvelerine ve köklerine zararlıdır.
Gölgede kaldığı için ya da herhangi bir sebepten dolayı güllerinizin yerini değiştirmek istiyorsanız bu iş için en uygun zaman kasım-aralık aylarıdır.Böylede bahar ayına kadar gülleriniz yerine adapte olmuş olur.Saksıda yetiştirdiğiniz güllerinizin saksısını ise 2 yılda bir sıcaklar gelmeden değiştirmeniz gereklidir.
Saksıda yetişenler  minyatür güllerdir.Her toprakta yetişebilirler.İlkbaharda üst dallarından kesip ekerseniz çoğaltmış olursunuz.

NASIL TOPRAK İSTERLER?
Fazla seçici değiller.Demiri bol killi-kumlu topraklar uygundur.Su tutan yerleri istemezler.Toprağına gübre ve besin maddesi takviyesi yapmak gereklidir.Suni gübre vermekten kaçınmalısınız.

SULAMA
Fazla sulanmamalıdır.Yaz aylarında bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından sulamayı arttırmalısınız ve düzenli olarak yapmalısınız.

BUDAMA
Budandıkça güzelleşen ve ömrü uzayan gülleri her yıl budamalıyız.Kaliteli bir gül makasıyla, yılda bir kez açan çiçekleri yaz sonunda,tekrar açan gülleri ise mart ayında budamalıyız. Yeni dikilen güllerin canlanması için ilk yıl 3-5 göz üzerinden  derin budama yapmak şarttır.Yetişkinleri ise 5-6 göz üzerinden budamak yeterli olacaktır.Çalı güller yüksekliklerinin yarısı kadar,Sarmaşık güller ise şekil vermek amacıyla budanmalıdırlar.Minaytürleri ise kuru ve hastalıklı dallarını budamak yeterli olacaktır.

GÜL HASTALIKLARI
KÜLLEME; Yapraklar ve tomurcuklar beyazlaşır.
PAS;Yapraklarda sarımsı kahvemsi lekeler oluşur.
SİYAH NOKTA;Yaprakların üzerinde siyah noktalar oluşur.

Tüm bu hastalıklar için güller budandıktan sonra bakır esaslı bir mantar ilacıyla 15 günde bir ilaçlama yapmak gerekir.

ZARARLI BÖCEKLER; Tırtıllar ve çeşitli böcekler zamanla çiçekleri ve yaprakları yerler.Bunun için kullanılacak böcek ilacını kuru,rüzgarsız,güneşsiz,serin bir havada,akşam üstü yapmak uygun olacaktır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder