28 Mayıs 2011 Cumartesi

GÖLGELERİN KRALİÇESİ ORTANCA


Çok yükselmeyen, muhteşem çiçeklenen bir çalı türüdür ortanca (hydrangea). Anavatanı Uzakdoğu olan Ortancaların Türkiye'de yetişen türü Hydrangea macrophylladır. Bahçenizde saksıda da yetiştirebilirsiniz. Beyaz, pembe, mavi ve kırmızı renkli çiçekleri vardır.Çiçekleri kadar güzel yapraklarıyla oldukça dekoratiftir.Yarı gölge ve gölge yerlerde yetişirler. Aldığınız bu muhteşem çiçekli bitkinin 1 sene sonra rengi değişebilir.Bunun sebebi ise toprağındaki ph değeridir. Toprak asitliyse ve besince zenginse mavi-mor, , kireçliyse pembe-beyaz açar. Aslında mavi renkli olabilmesi için demir sülfat ya da renklendirici çivit ilaveleri yapabilirsiniz.


Kireçli toprakta rahatlıkla yetişir. Killi toprakta besince zengin olduğu için su tutar.Perlit ilave ederek daha iyi bir gelişim sağlayabilirsiniz.Suyu çok severler.Ancak aşırı sulandıklarında yaprakları hastalanır. Bu yüzden toprak kurudukça su vermeniz yeterli olacaktır.


İlkbaharda ortancalarınızın kök diplerini havalandırın ve toprak ilavesi,kum, yaprak çürükleri  ilavesi yapın.Koyu kırmızı-pembe renkli çiçeklere sahip olmak istiyorsanız bir kova suya biraz sirke ilave edin ve köklerine dökün.Mavi-mor açmasını istiyorsanız yanmış hayvan gübresi, torf, ponza taşı karışımı ilave edebilirsiniz.

Budama kış aylarında yani kasım sonu yapılmalıdır. Dallar dibe yakın 15-30cm kalacak şekilde kesilir. Kışın bozulan dallar dipten kesilmelidir.
Üretimi ise oldukça kolaydır.Yaz sonunda aldığınız dalın yapraklarını temizleyerek toprağa diktiğiniz de gelişim sağlayacaktır.

Kışın dondan zarar gören çiçekler açmaz. Böyle yerlerde ortancalarınızı saksıda yetiştirmeniz daha iyidir.Yaz ortasında çiçeklenirler.Güzelliği geçen solan çiçekleri hemen kesmelisiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder