9 Mayıs 2011 Pazartesi

BAHÇENİZDE YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ 10 MUHTEŞEM ŞİFALI BİTKİ

Aradığınız şifalı bitkileri bahçenizde bulmanız mümkün.Bahçeniz yoksa üzülmeyin.Çünkü bu bitkilerin çoğunu balkonunuzda hatta evinizde de yetiştirebilirsiniz.Ayrıca bu bitkiler yararlı olduğu kadar dekoratif görünüşlerde oluştururlar.İşte mucize bitkiler :

THYMUS-KEKİK : Herdemyeşildir.Bol güneşi ve hafif kumlu toprağı seven kekik bitkisini fazla sulamaktan kaçınmanız gerekir.Toprağı kurudukça su vermek gerekir.Yıl boyunca taze kullanabilirsiniz.
Güçlü bir antiseptik olan kekik;Grip,soğuk algınlığı,bronşit,göğüs hastalıkları için kullanılır.Öksürüğe iyi gelir.Balgam atmaya da yardımcıdır.1 kaşık kaynar suda yapraklarını ezerek kullanmanız yeterli olacaktır.


LAVANDULA-LAVANTA : Güneşli yerleri seven lavanta,kurak yerlerde de yetişebilir.Soğuğa oldukça dayanıklıdır.Sonbaharda budayarak şekil verebilirsiniz.Haziran-Ağustos aylarında açan kokulu çiçekleri vardır.Çok su istemez.İlkbaharda ve çiçeklendikten sonra gübre takviyesi yapılmalıdır.
Baş ağrısını gidermek için lavanta çayı iyidir.Sıcak bir su dolu kaba 1 tutam atacağınız lavanta tohumu ile ayaklarınızı dinlendirebilir ve sakinleşebilirsiniz.


TARAXACUM-KARAHİNDİBA :Yeterli neme sahip her yerde yetişirler.Yol kenarı,hendek ve çayırlarda rahatlıkla yetişen karahindiba bitkisi çok çabuk uzar.Bu sebeple boyunun çok uzamamasına dikkat etmek gerekir. 
Yaprakları karaciğer rahatlatma,kabızlığı giderme,ödem atmak için kullanılır.Salatalarınıza ekleyebilir,günde 2 bardak kaynamış suyun içine yaprağını ve çiçeğini atarak tüketebilirsiniz.


PETROSELİNUM-MAYDANOZ : Saksıda tohumla yetiştirebilirsiniz.İç mekanda yetiştirecekseniz Şubat ayında,bahçenizde yetiştirecekseniz Nisan ayı başlarında ekebilirsiniz.Tohumlar çıkana kadar püskürterek sulama yapmak gerekir.Büyüme süresi yaklaşık 1 ayı bulabilir.Toprağı daima nemli olmalıdır.Her yıl yeniden ekmeniz gereklidir.
Vücudün su tutmasını engelleyen maydanoz sindirimi de kolaylaştırır.Kaynayan suya bir avuç atılan maydanoz 10 dakika bekletilip içildiğinde adet sancılarını hafifletir.Çiğ halde çiğnendiğinde doğal diş macunu etkisi vardır.


MENTHA-NANE : Yayılıcı kökleri sayesinde kalıcı bir bitkidir.Bol su ister ve yarı gölgede yetişir.Taze kalabilmesi için sık sık biçmek gerekir.Bir kaç yıl geçtikten sonra köklerinden sökülerek taze kökler yeniden ekilirse daha verimli olur.
Güzel kokusuyla nefes tazeler.Sindirim sorununa iyi gelir.Mide-bağırsak gazlarını gidermede de kullanılır.Çay gibi demlenerek içildiğinde çok fazla fayda sağlar.

ROSMARİNUS-BİBERİYE : Herdemyeşildir.Bol güneş sever.Güzel kokulu yaprakları vardır ve mavimsi çiçek açar.Sık sık makasla budanırsa ağaçlaşması engellenir.Yüksekliği 50-60 cm'den fazla olmamalıdır.
Sindirimi rahatlatır.Demlenerek içildiğinde gerginliğe iyi gelir.Düşük tansiyonu dengeler.Soğuk algınlığı, nezleye iyi gelir.


SALVİA-ADAÇAYI : Kadifemsi yaprakları ile oldukça dekoratif bir bitkidir. Taze yaprakları toplanır ve kurutulur.Haziranda mavi-mor çiçek açar.Çiçekler geçince budanmalıdır.
Soğuk algınlığı,boğaz ağrısında bolca tüketilmelidir.Kaynar suda bir avuç yaprağın demlenmesi ile içildiğinde hormon dengeleyicidir.


LAURUS-DEFNE : Herdemyeşildir.Saksıda yetiştirmeye oldukça uygundur.Ağaç ve çalı şeklinde büyütülebilir.Budanarak kontrol altında tutulur.Yazın bolca sulanır.Saksıda en az 30-40cm boyda olmalıdır.Kışın soğuktan korunmalıdır. Hafif gölge balkonlara yetişir.Aşırı güneşi sevmez.
Hoş kokusu ile yemeklere lezzet katar.Saç dökülmesine iyi gelir.Kırgınlık ve romatizmal ağrılarda faydalıdır.Hazmettirici,idrar söktürücü, mide-bağırsak gaz giderici özelliğe sahiptir.


FOENİCULUM-REZENE : Soğanımsı kökü her yıl yeşeren kalıcı bir bitkidir.Dereotuna benzer.Saksısı büyük ve derin olmalıdır.Kokulu ve güzel görünüşlü bir bitkidir.
Sindirim sistemi için iyidir.İdrar söktürücüdür.Vücuttaki ödem denen şişliklerin tedavisinde,idrar yolları iltihabı ve böbrek taşında etkilidir.


ORİGANUM-MERCANKÖŞK : Humuslu toprakta yetişir.Bol güneşi sever.İçmekanda da yetiştirilebilir.Çok yıllık bir bitkidir.
Terletici,ishal kesicidir.İştahsızlık,solunum ve sindirim yolu rahatsızlıkları,uykusuzluk,depresyon,migren ve kum dökme rahatsızlıklarında faydalıdır.1bardak kaynar suya 10 gr kadar ufalanmış bitkiden konur ve 10 dakika beklenir.Günde 2 bardak kadar içilebilir.Yüksek tansiyonu olanlara pek önerilmez.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder