17 Mayıs 2011 Salı

ÇİÇEK DELİSİ ERGUVAN

İstanbul'un simgesi haline gelmiş olan erguvan (cercis sliquastrum) 4-5metreye kadar büyüyebilen, geniş taçlı ve yaprak döken bir ağaçtır.
Güney Avrupa,Batı Asya,Ege ve Akdeniz'de makiliklerde,Marmara ve Karadeniz'de denize bakan yamaçlarda yetişir.Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır.





Efsanelere konu olmuş olan erguvan ağacına dair bazı söylemler vardır.Eskiden zenginliğin ve gücün sembolü olan bu ağaç yalnızca imparator ve halktan zengin insanların bahçelerinde yetiştirilirmiş.Çünkü mor zenginliğin sembolüymüş.
Özellikle İstanbul'u bahar aylarında mor rengine büründüren erguvan ağacı, Bizans ve Hristiyanlığın da önemli bir imgesiymiş.


Bu ağaç yapraklanmadan önce Nisan sonu Mayıs ayı başlarında birkaç haftalığına morumsu pembe renkte çiçek açar.Bazı Hıristiyan inanışlarına göre İsa'nın ihanet eden havarisi Yahuda kendini bu ağaca asmıştır. Efsaneye göre bu olaydan sonra önceleri beyaz olan erguvan çiçekleri utançtan ya da kandan kırmızıya dönmüştür. Yazın sap kısmından girintili yuvarlak yaprakları olur. Sonbaharda ise fasulye benzeri tohumlar bırakır. Erguvan çiçeği havaların güzel gitmesi durumunda bazı sonbaharlarda da açar.


Kuru, kireçli, ağır balçıklı topraklarda,güneye bakan yamaçlarda gelişim gösterir.

Kışın donlarda etkilenir.
Bahçenize çok soğuk günlerin dışında dört mevsim ekebilirsiniz.Tohumla ve çelikle de üretilebilir.
Meyveleri fasulye görünümünde olup, 9-10cm uzunluğunda, kızıl kahve rengindedir.Olgunlaşan meyvelerin içinde çok sayıda tohum bulunur.Meyveleri kışında ağacın üzerinde kalabilir.

Yarı gölge yerleri sever.
Meyveleri çikolata yapımında,tanenli yaprakları ise tıpta kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder