10 Kasım 2011 Perşembe

Ağaç Budama Sanatı:Topiary


Topiary sanatı ilk kez Roma bahçelerinde uygulanan bir budama sanatıdır.Daha sonraları ise yaygın bir şekilde kullanılan bu sanat, bahçe sanatında yüzyıllardır uygulanmaya devam etmektedir.Romalılar isimlerini,birçok hayvan figürlerini, savaş sahnelerini topiary sanatı ile canlandırmışlardır.Günümüzde Romalılara ait bu sanat eserlerini Amerika'da bulunan J. Paul Getty Müzesinde görebilirsiniz.

Topiary; ağaç ve çalıları budayarak formal ya da informal şekillerde dekoratif biçim yapma sanatıdır.Latince'de Topiary; süsleme amaçlı olarak çevreyi düzenleyen bahçıvan anlamına gelir.

Topiary sanatı Romalılardan sonra İngiltere,Fransa ve tüm Avrupa'ya yayılmış, Rönesans döneminde doruk noktalara ulaşmıştır.

Topiary sanatında kullanılan bitkiler ve çalılar daima yeşil kalan küçük yapraklı ya da iğne yapraklı türlerdir.Dal ve yaprak aralıkları sıktır.Genellikle; Buxus sempervirens(şimşir), Laurus nobilis(defne), ilex sp.(çobanpüskülü),taxus sp.(porsuk), ligustrum sp.(kurtbağrı) gibi bitkiler kullanılır.

İster küçük ,ister büyük,ister saksıda, isterseniz bahçenizde yetiştireceğiniz bir bitkinin topiary sanatı ile yaratacağı etki sayesinde odak noktaları yaratabilirsiniz.

Modern bitki budama sanatında budama işlemini kontrol edebilmek için tel kafeslerin üzerini örtecek yapraklı sarmaşıklar ve çalılar kullanılmaktadır.




















1 yorum:

  1. harika görünüyorlar. Başarılı çalışmalarda bahçe için çok güzel objeler çıkıyor ortaya..

    YanıtlaSil