31 Ocak 2012 Salı

Bir Gecelik Prenses Cereus


Büyük, sütunsu yapılı ve çabuk büyüyen bir kaktüstür Cereus.Gece karanlıkta çiçek açıyor.Ve sadece yaz mevsiminde bir defa.Bu yüzden bir gecelik prensestir Cereus...Yalnızca bir gece hava karardıktan sonra çiçek açar ve gün aydınlanırken çiçeği  solar.Çiçekleri genellikle beyaz ve hafifçe kırmızı renklidir.Güney Amerika ve Karayipler'de çok yaygındır.

Cereus türlerivtohum ekimi ve çelikle üretim şeklinde üretilebilir.Tohumdan büyüme yavaş olur.Meyveleri olgunlaştığında hava ne kadar sıcaksa meyveleri o kadar tatlı olur.


Ben bu meyveyi balayı için gittiğimiz Maldivler'de yedim.Gerçekten tadı harikaydı.Odamıza yolladıkları meyve sepetinde vardı.Bir hafta süren balayımız boyunca açık büfe meyve standında yalnızca bir defa görebildim.Sanırım çok değerli bir meyve :))))





Dev boyutlara oluşan türleri vardır.Ülkemizde bahçelerde yaşayabilir.Akdeniz bölgesinde rahatlıkla üretilen bu türler İstanbul'da da yetiştirilebilir.Fakat don ve çok soğuklardan korunmalıdırlar.
Yazın direkt 4-5 saat güneş alarak ve iyi bir toprakta kolayca yetişir.Düzenli sulama yapılmalıdır.Güneş alamayan kısımları iyi gelişmez.Kışın fazla su istemez.



2 yorum:

  1. bu meyveyi yemek herkese nasip olmaz heralde:))) balayınızdan güzel bir detay:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli olmaz belki yakında market reyonlarında bu meyveyi de görebiliriz :)

      Sil