1 Aralık 2011 Perşembe

Bir Renge İsim Veren Çiçek:SİKLAMEN(Cyclamen)


Tipik bir Akdeniz bitkisidir Siklamen.Avrupa'da İran Menekşesi olarak da bilinir.Ülkemizde güney Anadolu'da yolda giderken özgürce yetişmiş siklamenlere rastlayabilirsiniz.Bunların çiçekleri açık pembedir.Yumruları büyük ve yayvandır.Son derece gösterişli ve hoş kokuludurlar.

Sonbahar ve kış aylarında çiçek açan siklamen soğuk havayı sever.Yazın ise dinlenmeye geçer.Kışın bahçe ve balkonlarınızın çiçeksiz kalmasını istemiyorsanız siklamenlerle donatacağınız alan oldukça gösterişli olacaktır.Mayıs ayına kadar çiçek açan siklamenler yarı gölge veya gölge alanlarda yetişir.

Temiz havaya ihtiyaç duyduklarından diğer çiçeklerinizden ayrı yerde yetiştirmeye özen gösterin.

Bahçenizde ağaç altlarına ekebilirsiniz.Hem gösterişli olacaktır hem de yetişmesi için en ideal yer olacaktır.
Nemli ve humuslu topraklarda iyi gelişim gösterir.Yaprakları düz ya da damarlı olabilir.Beş yılda bir ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir.Doğrudan güneş ışığını sevmez.Havalar ısınmaya başladıkça çiçekleri canlılığını kaybetmeye başlar fakat yumruları canlı kalır.Bitkinin yumrusunu serin ve karanlık bir yerde saklarsanız, havalar soğumaya başladığında saksıya alıp tekrar dikerek bitkinizin devamlılığını sağlayabilirsiniz.
Çiçekli olduğu günlerde 15 -20 gün arayla sıvı gübre takviyesi yapabilirsiniz.Toprağını nemli tutun ama fazla su vermeyin.Fazla sularsanız çiçekli kalma süresi azalır.

Eğer çiçeğin yumrusunu yazın saksıda tutmak istiyorsanız yaz ortasında saksısını ve toprağını değiştirin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder