18 Ekim 2011 Salı

Renkli Güzel Gerbera

Papatyagiller (Asteraceae) familyasından Gerbera...

Yaklaşık olarak doğada 30 türü vardır.Kesme çiçekler içinde en kolay yetişen çok yıllık bit otsu türüdür.Kırmızı,sarı,beyaz,pembe,turuncu renkte papatyaya benzer çiçekleri vardır.Yaprakları tüylüdür.Nisan-eylül ayaları arası çiçek açar.Asıl rengi sarı ve turuncudur.

Kumlu-tınlı,gevşek ve geçirgen topraklarda yetişir.Gerberanın kökleri derinlere doğru büyüdüğünden toprak işlenirken 40-50cm derinlikte işlenmektedir.Taban suyu seviyesi 1metreden çok olmamalıdır.
Gerbera yetiştirmek istediğiniz toprakta dikime başlamadan önce sterilizasyon yapılmalıdır.Sterilizasyon yapılması için buhar veya kimyasal maddeler kullanılır.Buharla sterilizasyon en iyi yöntemdir.

Gerberayı saksıda,plastik torbada,yastık ve tavalarda yetiştirebilirsiniz.Tava ve yastıklarda metre kareye 6-7 bitki  hesaplanarak dikim yapılmalıdır.Yastıklar arasındaki mesafe 50-70 cm olmalıdır.
Dikimden sonra toprak ve hava sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.Gerbera gece-gündüz sıcaklık farklarından çabuk etkilenir.Bol ışık sever.Fazla nemli ortamlarda mantar hastalıklarına karşı hassastır.

Gerbera bitkisi için sulamada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur toprağının sürekli nemli tutulmasıdır.Sulama yapılırken çiçeklerine suyun değmemesine özen gösterilmelidir.

Gerbera yetiştirilmesinde çiftlik gübresiyle birlikte kimyasal gübrede kullanılmalıdır.Bitkinin gelişme döneminde azotça zengin  gübre kullanılmalıdır.Çiçeklenme döneminde ise potasyumca zengin gübreler kullanılmalıdır.

Gerbere bitkisinde en çok görülen hastalık mantardır.Bu hastalığa yakalanmaması için dikim öncesi toprak sterilize edilmelidir.Sulama suyunun miktarı iyi ayarlanmalıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder